skriva testamente

Att förbereda för den oundkomliga dagen

Att skriva ett testamente kan kännas konstigt. Det är någonting som man helst inte vill tänka på. Att förbereda för den oundkomliga dagen då man går bort är dock smart och att ta ansvar. Det är naturligtvis inget tvång eller krav, men det kan vara snällt mot efterlevande. Har du dessutom stora kapital och egendomar sparade kanske det kan vara värt även för dig att veta var dessa kapital och egendomar tar vägen, trots att du inte lever längre.

I Sverige finns det lagar som reglerar och bestämmer hur arvet ska gå till. För att påverka detta behöver du skriva ett testamente. Det går dock inte att bestämma helt var arvet ska gå. Du kan till exempel inte lämna dina barn helt arvlösa, om du nu skulle vilja det. Men du kan förminska andelen av ditt arv som går till dina barn exempelvis.

Det finns stora kryphål och fallgropar som behöver undvikas när du skriver ett testamente. Det är därför både klokt och smidigt att ta hjälp av en jurist eller advokat när du bestämmer dig för att skriva testamente. Det är ett väldigt viktigt beslut och inte någonting som man önskar ska gå fel. Att skriva ett testamente kan kännas enkelt, men det är just därför man kan göra misstag. Den största mardrömmen måste vara att skriva ett testamente som vid ens bortgång inte gäller på grund av olika lagar och regler man missat.

Men först och främst behöver du se över om du verkligen behöver skriva ett testamente. Det kan ju vara så att du mer än gärna ser att alla dina egendomar går i arv till dina barn. Om så är fallet så kan du luta dig tillbaka och känna dig trygg i att svenska lagen följer just dina önskningar. Testamenten är då främst för den som har andra önskningar än dina.