Jakt i USA

Jaktweekend i USA – en otrolig upplevelse

Jag har varit på jaktweekend en gång i mitt liv. Det var i USA i delstaten Oregon som är känd för sin jakt och vildmark. Det var under mina ungdomsdagar, när jag var utbytesstudent under ett år. Familjen jag bodde hos hade en jaktstuga tillsammans med sin släkt som befann sig på marker där hjortar fanns i överflöd. En dag på hösten planerade vi in en jaktweekend.

Jaktstugan låg långt uppe i bergen, bland den täta skogen. Vi hade utsikt över hela området och kunde se våra byten när de vandrade längs de öppna platserna mellan skogen. Naturen var fantastisk. Eftersom jag aldrig hade varit på jaktweekend tidigare var detta en otrolig naturupplevelse för mig redan här. Och då hade jakten inte börjat ännu. Vi stannade uppe ganska sent den kvällen och förberedde oss för morgondagens jakt.

Dagen därpå blev min första jaktdag. Eftersom jag inte har jaktlicens så fick jag inte använda geväret och fälla någon hjort själv, men jag följde med vart hän vi gick och fick hela upplevelsen levererad in i mitt hjärta. Att fälla sitt första byte är naturligtvis en upplevelse jag inte fick erfara, men den har jag kvar att uppfylla någon annan gång.

Jag har sedan dess alltid tänkt att jakt är någonting som intresserar och lockar mig. Ändå har jag inte tagit mig i kragen och satt igång. Kanske därför att jag bor på fel plats i Sverige för en optimal jakt. Men så fick jag höra att man kan åka på jaktweekend även i Sverige. Olika platser har olika paketet, där man bor över en helg och jagar på dagarna. Precis som jag gjorde för många år sedan i Oregon. Kanske hade det tänt mig låga ännu mer och fått mig att engagera mig på riktigt. En jaktweekend är kanske det jag behöver.